ARZ GÜVENLİĞİNDE DEV BİR ADIM DAHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda ve enerji arz güvenliğinin sağlanması çerçevesinde BOTAŞ tarafından geliştirilen en önemli projelerden biri olan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi İmza Töreni, 25.03.2019 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez himayelerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Enerjide Sürdürülebilirlik Hamlesi: Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Bugün imzalayacağımız anlaşmayla Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız" dedi.
Bakan Fatih Dönmez, doğal gaz arz güvenliği açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi ile birlikte Türkiye'nin doğal gaz depolama tesislerine yaptığı yatırımlarla Avrupa’nın en önde gelen ülkeleri arasında yer aldığına dikkati çekti. Fatih Dönmez konuşmasında Türkiye’nin yapımı planlanan doğal gaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya’nın ardından beşinci; toplam kapasite açısından İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer aldığını vurguladı. Projenin depolama kapasitesinin 600 milyon metreküp, sisteme gaz verme kapasitesinin günlük 20 milyon metreküp düzeyinde olduğunu belirten Bakan Dönmez, tesiste yıllık gaz ihtiyacının yüzde 20'sini depolayabilecek altyapının hedeflendiğini dile getirerek, “Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe çıkaracağız. Böylece vatandaşlarımıza her şart altında kesintisiz ve kısıntısız doğal gaz vermeye devam edeceğiz. Bu açıdan bakıldığında projemizi ve bugün imzalayacağımız anlaşmamızı bir sürdürülebilirlik hamlesi olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük payın Tuz Gölü için kullanılacağını ifade eden Bakan Dönmez, “Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşların dâhil olduğu projemiz, Türkiye ekonomisine duyulan güveni tekrar göstermesi açısından da büyük önem arz ediyor. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi 1,2 milyar dolarlık bütçesiyle ülkemizin ne kadar sağlam bir ekonomik altyapıya sahip ve yatırım yapılabilir olduğunu gösteriyor." dedi.
Enerji Arz Güvenliği Açısından Önemli Bir Yatırım
İmza töreninde konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da Tuz Gölü'ndeki tesisin enerji arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Özcan, bugün imza altına alınan projeyle, Türkiye'nin tuz sahalarında dünyadaki en büyük gaz depolama tesisine sahip olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“İnşallah 2023 sonunda 5,4 milyar metreküplük depolama hacmi ve 80 milyonluk gaz üretim kapasitesiyle arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak, eş zamanlı yaptığımız Marmara Yer Altı Depolama ve LNG yatırımlarıyla 2023'e kadar 11 milyar metreküp depolama hacmi ve 155 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaşacak ve böylece toplam tüketimimizin yüzde 20'sini aşkın değerde depolama hacmine erişmiş olacağız. Bu sayede, AB'nin depolama kriterlerinin üzerinde bir değere ulaşacağız. Söz konusu depolama projeleriyle aynı zamanda AB'nin de enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacağız." dedi.
Bölgede Habitatı Canlandırıyoruz, Ekosisteme Katkı Sağlıyoruz
Tuz Gölü Depolama Projesi’nin sosyal ve çevresel yönleri itibarıyla projenin bölgemize ve ülkemize yapacağı katkılara değinen BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan:
“Tuz Gölü Depolama Proje’mizin sosyal ve çevresel yönleri itibarıyla projenin bölgemize ve ülkemize yapacağı katkılar olacak. Tesisimizin ihtiyaç duyduğu elektrik ihtiyacının yaklaşık %55’ini güneş enerjisinden elde edeceğiz. Birkaç sene içerisinde yapacağımız ilave yatırımlarla da neredeyse tesisimizin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamış olacağız.” dedi.
Hirfanlı Barajı’ndan getirilen tatlı suyu bölgedeki tarım alanlarının geliştirilmesinde ve verimli tarım alanları oluşturulmasında kullanacaklarını belirten Özcan, bölgede tam 10.000 tane ağaç dikeceklerini ve projenin ilerleyen süreçleriyle beraber bu sayıyı yüzbinlere taşıyacaklarını ifade etti.
BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan: “Tuz Gölü’nde yapmış olduğumuz bu deşarj çalışmaları sonrasında, gerçekten bölgede habitatı canlandırıyoruz, ekosisteme katkı sağlıyoruz. Tuz Gölü’nün kuraklaşan kısmında artık hayat yeniden başladı. 2011 yılında yaklaşık sayıları 3000 civarında olan flamingo sayısı şu an 12.000 civarlarına ulaştı.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından, Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi'nin alt yüklenicileri olan IC İçtaş ve China Camc Engineering ile BOTAŞ arasında imza töreni gerçekleşti.
Tarih: 28/3/2019