Haberler

BOTAŞ 4 ÖDÜL İLE ULUSLARARASI YEŞİL DÜNYA ORGANİZASYONUNA DAMGA VURDU

 

BOTAŞ, dünyanın en prestijli uluslararası çevre ödüllerinden biri olan Yeşil Dünya Ödüllerinde 4 ödülle çevre konusunda Türkiye’nin gururu oldu.

En Çevreci Projeler Ödüllendiriliyor

Yeşil Dünya Ödülleri (Green World Awards), merkezi İngiltere’de olan, The Green Organisation tarafından 2014 yılından bu yana her yıl düzenlenen, dünyanın en prestijli uluslararası çevre ödüllerinden biridir. Ödülün amacı, en iyi çevresel uygulamaların, örnek olması adına tüm dünya ile paylaşılmasıdır.

Bu kapsamda her yıl tüm ülkelerden katılan projeler jüri tarafından çevresel yönleriyle değerlendirilmekte ve başarılı bulunan projeler altın, gümüş ve bronz olmak üzere ödüllendirilmekte.

BOTAŞ Törene 4 Ödül ile Damga Vurdu

“En Çevreci Kuruluş Olma” hedefi doğrultusunda,  sürdürülebilir bir yaşam için havanın, toprağın, suyun, iklimin, ormanın ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüren BOTAŞ, çevre ile ilgili uygulamalarıyla sadece ülkemizde değil dünyada da örnek bir kuruluş oldu.

2019 yılı Yeşil Dünya Ödül Töreni, 29 Eylül 2019 tarihinde Vietnam'ın Ho Chi Minh kentinde düzenlendi. 500'ün üzerinde başvuru arasından Kuruluşumuz, toplam yedi kategoriden 4 ayrı dalda aday olduğu Yeşil Dünya Ödüllerinden 4 ödüle layık görülerek törene damga vurdu.

BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Projesi ile:

  • Altın Ödül

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Projesi ile:

  • Sürdürülebilirlik” kategorisinde Gümüş Ödül,
  • Karbon Azaltımı” kategorisinde Gümüş Ödül,
  • En İyi Devlet Kurumu” kategorisinde Gümüş Ödül sahibi oldu.

Yeşil Dünya Elçisi BOTAŞ

Yürüttüğü başarılı çevre projeleri ile "Yeşil Dünya Elçisi" unvanını da almaya hak kazanan BOTAŞ, ödülünü 25 Kasım 2019 tarihinde İngiltere’nin Londra şehrinde yer alan Westminster Sarayı’nda düzenlenen uluslararası törende aldı.

 

ÖDÜL ALAN PROJELERİMİZ

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi:

Kuruluşumuz, ülkenin doğal gaz kapasitesinin artırılması, böylece gaz kesintilerinin azaltılması amacıyla Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama (UGS) Projesi’ni yürütmektedir. Proje kapsamında Hirfanlı Barajı’ndan getirilen tatlı suyla yer altındaki tuz kütleleri çözündürülerek oluşturulan mağaralarda doğal gaz depolanmaktadır.

Önemli göç yolları üzerinde olan Tuz Gölü, flamingolar başta olmak üzere binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Tuz Gölü ve çevresi tuzcul steplerin yer aldığı bir bölgedir. Yağış miktarının azalmasının yanı sıra gölü besleyen yüzey sularına baraj yapılması, açılan kaçak kuyularla yer altı sularının aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi, aşırı buharlaşma gibi etkenler nedeniyle Tuz Gölü’nün alanı son 40 yılda 260.000 hektardan 130.000 hektara gerilemiştir.

UGS Projesi kapsamında;

  • Yer altı suyu kullanımı yerine Hirfanlı Barajı’ndan su getirilerek hem yer altı suyunun azalmasının engellenmesi, hem de yapılacak boru hattının bölge halkı tarafından ileride tarımsal sulama amaçlı kullanılabilecek olması,
  • 69.000.000 m3 tuzlu su deşarjıyla Tuz Gölü’nün su seviyesinin artırılmasına ve göl ekosisteminin iyileştirilmesine katkı sağlaması,
  • Su seviyesinin artması sonucunda Büyük Flamingo türünün beslenme ve üremesinin kolaylaşmasıyla popülasyon sayısında artış sağlanması,
  • Ağaçlandırma çalışmalarıyla karbon ayak izinin azaltılmasının yanı sıra ekonomik değeri yüksek ağaçlardan bölge halkının faydalanması,
  • Güneş enerjisi tesisi vasıtasıyla yenilenebilir enerji üretimi ve bu sayede yıllık 878 ton karbon salınımının önlenmesi

ile kaynakların verimli kullanımı sağlanmakta ve sürdürülebilir kalkınma desteklenmektedir. 

UGS Projesi’nin devamı niteliğinde gerçekleştirilecek olan “Gaz Depolama Kapasite Artırımı Projesi (GSEP)” kapsamında 40 yeni kaverna, yeni yüzey tesisleri ve boru hatları inşa edilecektir. GSEP’in hayata geçirilmesiyle birlikte Tuz Gölü ve çevresine sağlanan çevresel ve sosyal olumlu katkıların artması beklenmektedir.

GSEP’in yapım aşamasında Tuz Gölü’ne 275.000.000 m3 tuzlu su deşarj edilecektir. Ayrıca, UGS Projesi’ne ek 100.000 ağaç dikilecek ve yeni bir güneş enerjisi tesisi kurulacak, bu sayede tesisin elektrik enerjisinin %100’ü yenilenebilir enerji kaynağından sağlanacaktır.

Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Projesi:

Türkiye'de enerji sektöründe faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ, kuruluşundan bu yana, işletme faaliyetleri kapsamında operasyonun olumsuz çevresel etkilerini azaltmak için birçok çalışma yürütmektedir. Bu çalışmaların en önemlilerinden biri, insanlığın devamı ve refahı için biyoçeşitliliğin korunmasını ve arttırılmasını amaçlamaktadır.

İskenderun Körfezi'nin batı kıyısında yer alan BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü tesisi, 8.500 dekarlık alanı ile çeşitli bitki ve hayvan türlerini barındıran bir ekosisteme sahiptir.

Bu çerçevede, Türkiye'de nesli tehlike altında olan caretta caretta ve chelonia mydas adlı iki tür deniz kaplumbağasının yumurtladığı nadir plajlardan ikisi Tesis sınırları içinde yer almaktadır. Bu bilinçle, deniz kaplumbağalarının sayısını artırmak ve nesiller boyu devamını sağlamak için gerçekleştirilen koruma faaliyetleri Kuruluşumuz tarafından desteklenmektedir.

Diğer yandan, 1986 yılında tesise 1 erkek ve 1 dişi olarak getirilmiş olan ceylanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarının devam ettirilmesi adına beslenme, barınma ve korunmalarına yönelik bir dizi faaliyetler gerçekleştirilmiş olup söz konusu faaliyetler sonucu 2018 yılı itibarıyla tesisteki ceylanların sayısı 76 dişi ve 24 erkek olmak üzere 100’e ulaşmıştır.

Deniz kaplumbağaları ve ceylanların yanı sıra tesiste daha birçok kuş, memeli, böcek balık ve sürüngen türü de varlığını sürdürmektedir.

Kuruluşumuz tarafından gerçekleştirilen ağaçlandırma faaliyetleri ile tesisin kurulduğu ilk yıllarda oldukça çorak olan tesis alanı yemyeşil bir görüntüye kavuşmuştur. Mevcut durumda tesiste bulunan 5740 meyve ağacı ve yaklaşık 50.000 adet orman ağacıyla, yıllık 1.000.000 ton karbon salınımı engellenmiş olmakla birlikte 740.000 ton oksijen üretimi sağlanmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak Kuruluşumuz tarafından tesis alanına çeşitli süs bitkilerinin ekilmesi ile bunların düzenli bakımlarının yapılması; bitkilerin biyoçeşitliliğinin artmasına, dolayısıyla da hayvan türlerinin artmasına katkı sağlamaktadır.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde önemli bir rol üstlenen Kuruluşumuz, yaptığı tüm projelerde çevreye olan duyarlılığı ve katkısı nedeniyle uluslararası kuruluşlar tarafından ödüllendirilmektedir.

Tarih: 9/10/2019