Haberler

BOTAŞ Tarafından 3.Sürdürülebilir Enerji Zirvesi Düzenlendi

 

Yarım asra yaklaşan tecrübesiyle proje ve faaliyetlerini sürdürürken çevreye olan duyarlılığı ve gelecek nesiller için enerji verimliliğine gösterdiği özenle enerji sektöründe Türkiye’de öncü konumda yer alan BOTAŞ, enerji yönetimi ve verimliliği çalışmaları kapsamında her yıl düzenlediği etkinliklerine 2021 yılında da devam ediyor.

Enerji yönetimi ve verimliliği etkinliklerinin ilki 11-12 Ocak 2019 tarihinde Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğünde, ikincisi 11 Ocak 2020 tarihinde Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürlüğünde “Çalıştay” olarak düzenlenmişti.

Enerji sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı BOTAŞ Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, pandemi nedeniyle online olarak düzenlendi. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in himayelerinde gerçekleşen ve enerji sektöründen pek çok temsilcinin katıldığı BOTAŞ Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, 15 Ocak tarihinde Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı.

2023'te Elektrik Enerjimizin Yüzde 100'ünü Kendimiz Karşılayacağız

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Talha Pamukçu, BOTAŞ Sürdürülebilir Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, BOTAŞ'ın yaklaşık 23 bin kilometre boru hattıyla yüksek basınçta petrol ve doğal gaz boru hattı işletmeciliği yaptığını, böylelikle de Türkiye'nin 81 ilinde ve 600'e yakın ilçe merkezinde doğal gaza erişilebilir durumda olduğunu söyledi.

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu, 2017'de başlattıkları enerji yönetimi uygulamalarıyla enerji verimliliği alanında önemli mesafe kat ettiklerini belirterek, hedefimizin "2023 itibarıyla elektrik enerjimizin yüzde 100'ünü kendimiz karşılayacağız." dedi.

Kendi Kendine Yetebilen Bir Enerji Yönetim Sistemi Oluşturuldu

BOTAŞ'ta enerjide verimlilik sağlamak ve enerjinin doğru yönetilmesi adına TSE ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin kurulması ve bu kapsamda belgelendirme çalışmalarına başlandığını ve böylelikle de BOTAŞ'ta temiz enerji odaklı projelerin gerçekleştirildiğini aktaran Pamukçu, şunları kaydetti:

"2017'den bu yana BOTAŞ'ın tüm birimlerinde enerji yönetimi ile ilgili faaliyetler birebir ve eş zamanlı olarak yürütüldü. Bu çalışmalar kapsamda kendi enerji ekiplerimizi kurduk. Ayrıca dışarıdan alınan hizmetlerle de enerjide kendi kendine yetebilen bir enerji yönetim sistemi oluşturuldu.

Saha Çalışmalarına da Odaklanıldı.

BOTAŞ'ın ihtyacı olan elektrik enerjisinin üretimi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yoğunlaştığımız alanların başında geldi. İlk yoğunlaştığımız alan güneş enerjisi santralleri oldu. Tuz Gölü Yer Altı Depolama Tesisi'nin birinci etap işletmesinde kullanacağı 1 megavatlık elektrik santralini 2019'da devreye aldık. Bu santral faaliyette ve üretimine devam ediyor. Tuz Gölü ve Petrol İşletmeleri pompa istasyonlarında inşa edilmek üzere yaklaşık 9 megavat seviyesinde güneş santrali yapımı için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılacak."

BOTAŞ'ta enerji üretiminde güneş enerjisinin yanında rüzgâr enerjisi ve kojenerasyon santrallerinin kurulmasına yönelik çalışmaların tamamlandığı bilgisini veren Pamukçu yaklaşık 4,5 megavat kapasitesinde rüzgâr enerjisi santrali için ihaleye çıkıldığını bildirdi.

LNG Yatırımlarında Yeni Bir Sayfa

Pamukçu, gerçekleşen ve üzerinde çalışılan projelerle günlük 339 milyon metreküp gaz verebilme kapasitesine sahip olduklarını ve bunu 400 milyon metreküp üzerine çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"4 yıllık yatırım hamlesiyle boru hatları ve LNG anlamında ciddi mesafeler kaydedildi. Hali hazırda 4 adet LNG tesisi var. Bunların tamamı Türkiye'ye BOTAŞ aracılığıyla hizmet veren terminaller. Dörtyol Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) tesisini 2018 yılında devreye almıştık. İnşallah Ertuğrul Gazi gemisini teslim alacağız önümüzdeki aylarda. Sürecimiz bitti son testler yapılıyor. "

Pamukçu, birkaç ay önce Saros FSRU Terminali ihalesini yaparak yapım sözleşmesinin imzalandığını belirterek, "Çok kısa sürede Türkiyemizin 3. FSRU tesisini de memleketimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bu sayede LNG anlamında yapılan yatırımlara bir yeni halka daha eklenecek." dedi.

Enerji Verimliliği Yatırımları Sürecek

4,5 megavat kapasitesinde rüzgar enerjisi santrali ihalesine çıkıldığını bildiren Pamukçu, şöyle devam etti:

"Santralin inşallah önümüzdeki 1 yıl içinde devreye almayı planlıyoruz. Bu proje için rekor sürede gerekli izinler alındı. Ceyhan'da bulunan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü ile Ankara'daki Doğal Gaz işletme Bölge Müdürlüğünde de 2 şer megavat seviyesinde kojenerasyon yapımını planladık. Yatırımların devamı gelecek. 2017'den bu yana BOTAŞ'taki enerji verimliliği çalışmalarıyla enerji tüketimi 200 bin TEP (Ton Eşdeğer Petrol) seviyesine indi. 2017 yılında başladığımız enerji yönetimi uygulamaları sayesinde enerji verimliliği hedeflerine ulaşıyoruz.

Enerjiye Yön Verenler Zirvede Buluştu

BOTAŞ Sürdürülebilir Enerji Zirvesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), BOTAŞ, Eti Maden İşletmeleri (ETİMADEN), Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), Kalyon PV, DDC Tech ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) temsilcileri de enerji verimliliğine dair faaliyetlerini içeren sunum ve anlatımlarını katılımcılara aktardı. “Verimli Üretim Bilinçli Tüketim”, “ Geleceğe Enerjin Kalsın” ve “Tasarruf Et Çevreyi Koru” başlıkları çerçevesinde 3 oturum halinde düzenlenen Sürdürülebilir Enerji Zirvesi genel değerlendirme konuşmalarının ardından sona erdi.

Tarih: 19/1/2021