1994 yılı Ağustos ayından itibaren gemilerle LNG ithalatının yapıldığı BOTAŞ Marmaraereğlisi LNG Terminali’ne gelen gemilerden LNG temin edilerek depolanmakta, ihtiyaç olması halinde depolanan LNG gazlaştırılarak doğal gaz ana iletim hattına sevk edilmektedir.
Ülkemiz doğal gaz arz güvenliğini sağlamak amacıyla, BOTAŞ tarafından yürütülen yatırımlar sonucunda; 40.000 ila 130.000 m3 kapasiteli konvansiyonel gemiler, BOTAŞ’ın iskelesine yanaşabilmekte iken; tamamlanan İskele Genişletme Projesi ile iskelenin uzunluğu 440 metreye çıkartılarak 266.000 m3 kapasiteli 355 metre uzunluğa sahip olan Q-Max ebat gemilerin BOTAŞ iskelesine yanaşmasına imkân sağlandı.
Hali hazırda dünyada en büyük LNG taşıma kapasitesine sahip olan Q-Max/Q-Flex ebat gemilerinden Qatargaz–Nakilat firmasına ait 210.200 m3 LNG taşıma kapasiteli Q-Flex ebat Al Sheehaniya Gemisi’nin Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi geçişleri; ilgili kurumlarla [Çanakkale Liman Başkanlığı, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)] yapılan koordinasyon çalışmaları neticesinde BOTAŞ kılavuz kaptanları ve KEGM ile birlikte can, mal, çevre ve seyir güvenliği açısından en üst seviyede emniyet tedbirleri alınarak gerçekleştirildi.
Q-Flex Al Sheehaniya gemisi 12.06.2019 tarihinde BOTAŞ Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilatı marifetiyle, genişletilmiş BOTAŞ LNG Terminal İskelesi’ne güvenli bir şekilde yanaştırıldı. LNG’nin tanklara boşaltılması ile 13.06.2019 tarihinde gemi iskeleden başarıyla ayrıldı.
BOTAŞ LNG Terminali’ne ilk defa bu ölçülerde (315 m) Q-Flex ebat gemi yanaşmış; bundan sonraki süreçlerde daha büyük ölçülerde olan Q-Max ebat gemi kabulleri de yapılabilecektir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde ülkemizin doğal gaz iletim altyapısının ve giriş kapasitelerinin genişletilmesinde kritik önemi haiz olan LNG gazlaştırma tesislerimizin kapasitelerinin ve kabiliyetlerinin son dönemde geldiği nokta arz güvenliği açısından önemli bir başarıdır.
Tarih: 9/7/2019