Haberler

Enerji Merkezi Olma Yolunda BOTAŞ'tan Dev Adım

 

Dünyada özellikle Avrupa'da enerji arz güvenliğinin kritik önem kazandığı bu günlerde, BOTAŞ, enerji atılımlarına bir yenisini daha ekledi. Ülkemizin enerjisi BOTAŞ, Türkiye’nin ilk doğal gaz depolama tesisi unvanına sahip Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin Kapasite Artış çalışmalarını tamamlayarak arz güvenliğinde dünya ölçeğinde bu kritik yatırımı ülkemize kazandırdı.

Enerji Merkezi Olma Yolunda Kritik Bir Eşik Daha Başarıyla Aşıldı

Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın denizlerdeki en büyük doğal gaz depolama tesisi unvanına sahip Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla muhteşem bir törenle hizmete açıldı.

İstanbul'un Silivri ilçesinde yer alan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde 16 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen Kapasite Artış Töreni'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ,  İstanbul Valisi Ali YERLİKAYA, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan ÖZCAN, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş dünyası ve STK temsilcileri, vatandaşlar ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Tesis Kendi Alanında Avrupa'nın En Büyüğü

Program, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in açılış konuşmasıyla başladı. Fatih Dönmez, Türkiye'nin ilk ve en büyük doğal gaz depolama tesisinin tam kapasiteyle devreye alındığını ifade ederek bu haliyle kendi alanında Avrupa'nın en büyüğü olduğunu belirtti. Kapasite artırım çalışmalarının ardından tesisin 4.6 milyar metreküp kapasiteye ulaştığını ifade eden Bakan Dönmez, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Türkiye'nin yoğun kış günlerindeki günlük gaz ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayabilecek durumda. Bir başka ifadeyle İstanbul'daki konutlarımızın bir yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasitede.”

Proje, Petrol ve Doğal Gaz Sektörünün Tüm Bileşenlerini İçinde Barındırıyor

Dönmez, tesisin bulunduğu alanda daha önce gaz üretimi gerçekleştirildiğini anımsatarak, "Üretim aşamasını tamamlayan Kuzey Marmara rezervuar alanı, bugün Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi olarak yeni işleviyle faaliyetlerine devam ediyor" diye konuştu.

Tesisin kapasite artırma sürecine ilişkin bilgi veren Dönmez, "Proje, deniz platformu inşası, kara inşaatları, deniz sondajları, karadan yatay açılımlı sondajlar, deniz boru hattı, kara boru hattı, yüzey tesisi olarak adlandırdığımız gaz işleme tesisi inşası gibi petrol ve doğal gaz sektörünün bütün bileşenlerini bünyesinde barındıran ender bir proje" ifadesini kullandı.

Tesis Enerjisinin %100’ü RES’ten

Bakan Dönmez, genişletme çalışmalarının, karadan 3 kilometre uzakta kurulan Piri Mehmed Paşa ve Ali Paşa isimli deniz platformları vasıtasıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Marmara'nın kalbinde hayata geçen tesisimiz, günlük azami 75 milyon metreküp olan geri üretim kapasitesiyle milli doğal gaz şebekemize gaz basabilir durumda" bilgisini de paylaştı.

Tesisin, enerji arz güvenliğine katkısının yanı sıra çevreye ve sürdürülebilirliğe verdiği önemle de pek çok ilki hayata geçirdiğini kaydeden Dönmez, "Tesis bütün elektriğini 4,2 megavatlık rüzgar türbininden karşılıyor. Tesisteki binaların enerjisi bina çatılarına kurulan güneş panellerinden karşılanıyor. Tesisimiz, temiz enerji yönetimi ve sürdürülebilir çevre politikasıyla Türkiye'de Karbon Ayak İzi Sertifikasını kamuda alan ilk tesis oldu." diye konuştu.

Türkiye'nin Gücüne ve Büyüklüğüne Yakışır Bir Ticaret Merkezi Kuracağız

Bakan Dönmez, son 20 yılda sektörde üretimden teknolojiye kadar canlı ve sürekli gelişen bir doğal gaz değer zinciri oluşturduklarını belirterek;

"Bugün 7 uluslararası doğal gaz boru hattına, 4 LNG tesisine, 2 doğal gaz depolama tesisine ve fiyatların serbest oluştuğu bir enerji piyasasına sahibiz. Enerjide merkez ülke hedefimizi gerçeğe dönüştürecek bütün argümanlara sahibiz. Sahip olduğumuz altyapının daha da geliştirilmesi için son zamanlarda yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Gaz ticareti yaptığımız ülkelerle mevcut iş birliğimizin daha da ileri seviyelere taşınması konusunda mutabık kaldık. Daha önce gaz ticareti yapmadığımız ülkelerle de yeni yatırımlar, yeni projeler üzerine verimli görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda, enerjide merkez ülke hedefimize ulaşacağız. Türkiye Yüzyılı'nda, Türkiye'nin gücüne ve büyüklüğüne yakışır bir ticaret merkezi kuracağız. Bu konuda yol haritamızı en kısa sürede ilan edecek ve bir an önce harekete geçeceğiz." sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Yerli Sondaj Kulesi, Yerli Platform

Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla devam etti. Tesisin açılışı yapılan yeni fazıyla, 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Açılışla birlikte Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi kendi alanında Avrupa'daki en büyük doğal gaz depolama tesisi haline gelmiştir. Bilindiği gibi Silivri'deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Son genişletme çalışmaları, denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla 18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler, Karadeniz'deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür. Bütün çalışmalarda kullanılan malzemeler yerli ve milli olarak üretilmiş, böylece ülkemizin doğal gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır."

Ülkemizi Doğal Gaz Depolama Alanında En Güvenli Seviyeye Taşıyacağız

Türkiye'nin bu yılki toplam doğal gaz tüketiminin yaklaşık 53,5 milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında, Silivri'de ulaşılan 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü'nde hedeflenen 5,4 milyar metreküplük kapasitenin öneminin daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi doğal gaz keşfi ve işletmesi yanında depolanması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlara devam edileceğini kaydetti.

703 Yerleşim Yeri Doğal Gazın Konforuyla Buluşturuldu

2002 yılında sadece 5 il ve 57 yerleşim yerinde kullanılan doğal gazı, bugün 81 ilimize ve 703 yerleşim yerine yaygınlaştırdıklarını aktaran Cumhurbaşkanı, böylece nüfusun yüzde 85'ine yakınını doğal gaza kavuşturduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en geniş sondaj filosunu kurarak yürüttükleri çalışmalar sayesinde Karadeniz'de 540 milyar metreküplük ülkenin en büyük doğal gaz rezervi keşfini yaptıklarını anımsatarak "Bu doğal gazı milli şebekemize aktarmak için hummalı bir inşaat faaliyeti yürütüyoruz.

Aynı zamanda, yeni keşiflerin müjdesini milletimizle paylaşmak için de gece gündüz çalışıyoruz." diye konuştu.

Türkiye Enerji Ticaret Merkezine Dönüşüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bu gelişmelerin diğer bir sonucunun da Türkiye'nin, sahip olduğu 7 doğal gaz boru hattı, ikisi yüzer 4 LNG tesisi, 15 giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmesi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"TürkAkım Projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Macaristan'a gaz akışı sağlıyoruz. TANAP üzerinden de bugün Avrupa'ya 18,5 milyar metreküp gaz sevkiyatı yaptık. LNG yatırımlarımız ve gaz depolama tesislerimiz, ülkemizin arz güvenliğini temin yanında enerji ticaretimize de olumlu etkileri olan gelişmelerdir.

Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceğiz. Amacımız, ülkemizi en kısa sürede doğal gaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmektir. Bu konuda değerli dostum Sayın Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı attık, atıyoruz. Böylece özellikle Trakya doğal gazda, enerjide bir hub haline gelecektir. Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgemizdeki enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz. Halen toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırımın sürdüğü Nükleer Güç Enerjisi'ni de bu tabloya eklediğimizde artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz."

Erdoğan, konuşmasının sonunda Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Kapasite Artırım Fazı'nın hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenleri tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesildi ve hatıra fotoğrafı çekildi. Ardından  BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tesis ve BOTAŞ faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

Depolama Kapasitesinde %187 Artış

2007 Yılında 1.6 milyar metreküp doğal gaz kapasitesi ile Türkiye’nin ilk doğal gaz depolama tesisi olarak faaliyete geçen Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde 2017 yılında kapasite artırma çalışmaları başlatılmıştı. Genişletme çalışmaları ile Marmara Denizi üzerinde Piri Mehmet Paşa ve Ali Paşa isminde iki platform kurularak her birinde 9 olmak üzere toplamda 18 kuyuda toplam 31 bin metre sondaj işlemi gerçekleştirildi. Böylece Tesisin 2021 yılında ulaşılan 3,2 milyar metreküp kapasitesi, 4.6 milyar metreküpe yükseltildi. Bu depolama kapasitesi Türkiye’nin halihazırda yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 8’ine karşılık gelmektedir.

Kesintisiz enerjinin mimarı BOTAŞ’ın arz güvenliğinde attığı adımların son nişanesi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Kapasite Artış Projesi ülkemizi, enerji merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaştıracaktır. Geleceğin adımlarını bugünden atan BOTAŞ, gerçekleştirdiği devasa yatırımlarla Türkiye’nin enerji alanındaki  geleceğini garanti altına almaya devam ediyor.

 
 

 

Tarih: 21/12/2022