Enerji arz güvenliğinin sağlanması çerçevesinde BOTAŞ tarafından geliştirilen en önemli projelerden biri olan Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin Temel Atma Töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’in katılımıyla 29 Temmuz 2019 tarihinde BOTAŞ Tuz Gölü İşletme Müdürlüğünde gerçekleştirildi.
Projenin tanıtım videosuyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan ve IC Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fırat Çeçen konuşma yaptı.
Türkiye, Doğal Gaz Arz Sorunu Meselesini Tamamen Kapatmıştır
Bakan Dönmez, Aksaray'daki Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2000’li yılların başına kadar her yıl kış mevsimi geldiğinde büyük sancılar çektiğini, gelişmiş bir doğal gaz altyapısı olmadığı için vatandaş ve sanayicilerin sürekli bir tedirginlik içinde olduğunu söyledi.
O yıllarda televizyon ve gazetelerde sürekli "Türkiye’nin doğal gazı bitti, bu kış soğuk geçecek" gibi haberler döndüğünü anımsatan Dönmez, "Bugün geldiğimiz noktada o dönemi acı tecrübelerle anıyoruz. Türkiye’nin her anlamda yaşadığı değişim ve dönüşüm enerji sektörüne, özelde de doğal gaz sektörüne pozitif yansıdı. Son yıllarda devreye aldığımız doğal gaz depolama, FSRU, LNG yatırımları ile TANAP, TürkAkım gibi uluslararası boru hatları sayesinde bugün Türkiye, doğal gaz arz meselesi defterini tamamen kapatmıştır." diye konuştu.
Dünyanın En Büyük Depolama Projesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Genişleme projemiz hâlihazırda dünyada yapımı devam eden tüm depolama projeleri içerisinde en büyük depolama projesidir"
Dönmez, Türkiye'nin ortalama günlük 250 milyon metreküp tüketime karşılık bugün sisteme yaklaşık 300 milyon metreküpün üzerinde gaz verebilen bir altyapıya sahip olduğunu, yakın zamanda bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkaracağını aktardı.
Güvenli Limanlarımızı İnşa Etmek Zorundayız
Dünyada enerji dengelerinin hızlı bir şekilde değişebildiğine dikkati çeken Dönmez, şunları kaydetti:
"Böylesi bir fırtınalı denizde biz her zaman güvenli limanlarımızı inşa etmek durumundayız. Tuz Gölü de bu yöndeki hedefimize en önemli katkıyı koyacak yatırımlarımızdan birisi olacak. Tamamlandığında her biri ortalama 630 bin ila 780 bin metreküp kapasiteli 52 kavernanın toplam kapasitesi 5,4 milyar metreküp olacak. 2011’de başladığımız 1,2 milyar metreküp kapasiteli ilk 12 kavernanın yapım inşası da devam ediyor. Projenin bir kısmını tamamladık ve ilk gaz dolumunu 2017’de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Aksaray'da yapmıştık. Bugün 680 milyon metreküp depolama ve günlük 20 milyon metreküp geri üretim kapasitesiyle tesisimiz hâlihazırda işletme halinde. Diğer kısımları da peyderpey devreye almaya devam edeceğiz. 2021 yılında inşallah projenin ilk kısmını, yani 12 kavernanın tamamına erişeceğiz ve böylece projemizin 1,2 milyar metreküplük ilk etabını da tamamlamış olacağız. Yüklenici firmamız China Tianchen Engineering Corporation ve BOTAŞ yetkililerine projeyi takvime uygun yürüttükleri için teşekkür ediyorum. Bugünkü temel atma törenimizle de inşallah projemizin geriye kalan 40 kavernalık kısmını tek kalemde bitireceğiz. Genişleme projemiz hâlihazırda dünyada yapımı devam eden tüm depolama projeleri içerisinde en büyük depolama projesidir. Tamamlandığında da inşallah 5,4 milyar metreküp toplam kapasiteyle tuz yapılarında oluşturulan dünyanın en büyük depolama tesisine kavuşmuş olacağız."
Cumhuriyetin 100. Yılında Dev Depolama Kapasitesi
Törenden önce birçok basın kuruluşuna canlı yayında röportaj veren BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan törende yaptığı konuşmada: “2019 yılında yatırımlarımızdan en büyük payı alan ve Avrupa’da bu alandaki en büyük yatırım olan Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisimiz, yerin 1,5 km altında açılmakta olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ve toplam 52 kavernadan oluşmaktadır.” dedi.
BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi ile eş zamanlı yapılan, özellikle Kuzey Marmara depolama genişletme yatırımlarıyla birlikte, Cumhuriyetin 100. yılında 11 milyar metreküplük bir depolama hacmine ve 155 milyon metreküplük bir geri üretim kapasitesine sahip olunacağını belirterek, "Bu değerle Avrupa Birliği'nin depolama kriterlerinin de üstünde, yüzde 20'leri aşan bir değeri hep beraber elde etmiş olacağız." dedi.
Enerjide Ticaret Merkezi Olma Hedefimize Adım Adım İlerliyoruz
“Şuanda dünyanın kriz ve sorunlarla boğuştuğu bu dönemde enerjide merkez ülke olma hedeflerimiz doğrultusunda attığımız adımlar ile Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan aldığımız, sadece II. Etap için, toplam 1.2 milyar dolarlık kredi, hem ülkemizin hem de projemizin yatırıma değer olduğunun önemli bir nişanesi olmuştur. Bunun yanı sıra TürkAkım, TANAP Projesi ile yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi projesi, doğal gaz depolama yatırımlarımız ve LNG terminallerimizle artık sadece enerjide transit ülke değil, enerjide ticaret merkezi olma hedefimize adım adım ilerliyoruz.
Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda, arz güvenliğini sağlamak ve milletimizin enerjiye erişimini temin etmek için gerekli tüm projelere devam ediyoruz. Doğal gaz arz güvenliğini teminat altına almak için doğal gaz depolama altyapımızı yaptığımız yatırımlarla güçlendirdik, güçlendirmeye devam ediyoruz. “Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi” ile hayata geçen bu devasa yatırımlar neticesinde 2018 ve 2019 yıllarında, yani son 2 sene, artık gaz götürmediğimiz hiçbir şehrimiz kalmadı ve 516 yerleşim merkezine doğal gazı ulaştırdık. Bu çalışmalar artarak devam etmekte.” diyen BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Türkiye'nin günlük maksimum doğal gaz tüketiminin sorunsuz karşılandığını, yapılan yatırımlarla da sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmayıp, artan miktarın da çevre ülkelere ihracının kapısını da açmış bulunduğumuzu ifade etti.
Türkiye Avrupa’nın Enerji Arz Güvenliği İçin Vazgeçilmez Bir Ülke
Özcan, Türkiye'nin doğal gaz alanında tedarikçi ülke olmamasına rağmen tedarik, taşıma, tüketim zincirinin değişmez halkası olma yolunda önemli yatırımları hayata geçirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Özellikle depolama, FSRU, TANAP ve TürkAkım gibi uluslararası projelerimizle de bugün Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliğine dahi katkı sağlayacak duruma geldik. Türkiye, Avrupa Birliği'nin enerji politikası için stratejik bir ortak olduğu gibi aynı zamanda Avrupa'nın enerji arz güvenliği için de vazgeçilmez bir ülke olmuştur. Çevre ve enerji verimliliği açısından önemli bir husus ise bugün devreye alacağımız güneş enerjisi santraliyle, tesisimizin elektrik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak olmamız. Daha sonra yapacağımız ilave genişletme yatırımlarıyla da birlikte, tesisimizin tüm enerji ihtiyacını güneş enerjisi santrallerinden karşılama imkânını elde etmiş olacağız."
Depolama tesisi projesi kapsamında yer alan ve yer altındaki kuyularda tuzu eritmek amacıyla Hirfanlı Barajı'ndan getirilen tatlı suyu işlem sonrasında tuzlu su olarak Tuz Gölü’ne pompaladıklarına da değinen Özcan, bu sayede Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin her geçen gün arttığını ve Tuz Gölü havzasındaki habitatın yeniden canlandığını söyledi. Özcan, bunun en belirgin göstergesinin de üreme alanları açısından çok seçici olan ve geçmişte sayıları 3 bine kadar düşen flamingoların sayısının geçen sene 12 bin iken, dün yapılan sayımlara göre 30 bini aştığını ve flamingolar açısından vazgeçilmez bir alan oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Özcan konuşmasını: “Projenin bu aşamaya gelmesinde desteklerini esirgemeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez Bey’e, bir önceki Bakanımız Sayın Berat Albayrak Bey’e, Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası yetkilileri başta olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarımıza ve özellikle çalışma arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyor ve tesisimizin vatanımıza milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek tamamladı.
IC Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fırat Çeçen’in konuşmasının ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi, Aksaray İl Protokolü, BOTAŞ Genel Müdürü ve diğer misafirlerin temsili butonlara basmasıyla ilk beton dökümü işlemi gerçekleştirilerek tören sonlandı.
Tören sonrası BOTAŞ yetkilileri tarafından SCADA Merkezinde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e tesisle ilgili bir brifing sunuldu.
Tarih: 2/8/2019