Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR İşçi Bayramını BOTAŞ Tesisinde Çalışanlarla Birlikte Kutladı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR, BOTAŞ Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’ni ziyaret etti. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde enerji emekçileriyle buluşan BAYRAKTAR, tesiste görev yapan çalışanların bayramını kutladı.

Tesis ziyaretine Aksaray Valisi Mehmet Ali KUMBUZOĞLU, BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit FİDAN, ETİ Maden Genel Müdürü Yalçın AYDİN, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Talha PAMUKÇU ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile BOTAŞ çalışanları katıldı.

7/24 Esaslı çalışan BOTAŞ Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde çalışanlarla sohbet eden ve tesis incelemelerinde bulunan Bakan BAYRAKTAR, doğal gaz arz güvenliğiyle ilgili önemli mesajlar verdi.

Proje sahasına teknik bir ziyarette gerçekleştiren Bakan BAYRAKTAR’a BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit FİDAN tesis ve proje ile ilgili sunumunu aktardı.

Günlük Doğal Gaz Kapasitesi 170 Milyon Metreküpe Ulaşacak

Bakan BAYRAKTAR, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin tesisinde başat rol üstlenen BOTAŞ Tuz Gölü ve Silivri doğal gaz depolama tesisleri ve Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkartılan doğal gaz ile birlikte günlük 170 milyon metreküp doğal gaz besleme kapasitesine ulaşılacağını ifade etti.  BAYRAKTAR, “Hem gemiyle hem de boru hatlarıyla gelebilecek gazların bir gün için hiç olmadığını varsaysanız bile Türkiye'nin en soğuk kış gününde evlerde kullandığımız gazı sadece depolarımızdan ve kendi ürettiğimiz Karadeniz'deki gazdan sağlayabilecek bir altyapıya Türkiye sahip olacak.” dedi.

LNG Giriş Kapasitemiz 160 Milyon Metreküp

Ziyaret sonrası tesiste gazetecilere açıklamalar yapan Bakan BAYRAKTAR, Türkiye’nin doğal gazda 50 milyar metreküp yıllık tüketimle Avrupa'nın en büyük dördüncü doğal gaz ülkesi olduğuna dikkat çekti. Bakan BAYRAKTAR, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında altyapı geliştirme çalışmaları yürüttüklerini anlatarak “Bu hedef doğrultusunda 30 milyon metreküp günlük sıvılaştırılmış LNG alabilen Türkiye, bugün itibarıyla yaklaşık 160 milyon metreküp doğal gazı sıvı halde alabilecek hale geldi.” dedi.

Türkiye’yi Doğal Gaz Merkezi Haline Getireceğiz

BAYRAKTAR, "Bugün gelinen noktada Türkiye, yaklaşık 5,8 milyar metreküp gazını depoluyor. 2028 yılına geldiğimizde Türkiye yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20'sini depolayabilecek” dedi.

Türkiye'nin mevcut altyapısıyla tüm doğal gaz ihtiyacının yüzde 50'sini depolayabilecek duruma gelebileceğini ifade eden BAYRAKTAR, yerli ve yabancı yatırımcılarla, özel sektör ve BOTAŞ iş birliğiyle hızla ilerleyerek enerji arz güvenliğinin tamamen sağlanabileceğini belirtti.  BAYRAKTAR, “Farklı kaynaklardan doğal gaz tedarik etmekle birlikte, bütün bu yatırımlarla, bu altyapılarla inşallah Türkiye'yi gerçek bir doğal gaz merkezi haline getirmiş olacağız.” diye konuştu.

Bakan BAYRAKTAR, Türkiye’nin doğal gaz merkezi olması için güçlü bir alt yapıya ve büyük bir iç pazara sahip olması gerektiğini vurgulayarak “Tedarik noktalarıyla biz artık Avrupa'nın da bir gaz sağlayıcısı ülkesi durumuna geldik. Romanya'yla, Macaristan'la, Bulgaristan'la çok yakın bir zamanda Sırbistan'da, yani kendimize artık komşu, sınırdaş olmadığımız ülkelerle de doğal gaz ticaret anlaşmalarını yapıyoruz. Bütün bunları destekleyecek altyapı yatırımlarını, doğal gaz arama faaliyetlerini, Karadeniz başta olmak üzere hep bir arada götürerek doğal gazda merkez ülke olma hedefini gerçekleştirme yolunda çalışıyoruz.” dedi.

 2028’de 12 Milyar Metreküplük Dev Depolama Kapasitesi

Tuz Gölü ve Silivri Doğal Gaz Depolama Tesislerinin kapasite artırımıyla ilgili konuşan BAYRAKTAR, “Tuz Gölü’nde 1,2 milyar metreküplük mevcut bir kapasite var. 2028’e kadar bu kapasiteyi biz ilk etapta 3,5 milyar metreküpe, hemen akabinde de 1,9 milyarlık bir ilaveyle 5,4 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Silivri'deki 4,6'yı da 6 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla onu da ilave ettiğinizde, Türkiye'nin 2028'de yaklaşık 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesi olacak. Bu da tüketimimizin yüzde 20'sini depolayabileceğimiz anlamına geliyor.” diye konuştu.

Silivri ve Tuz Gölü Depolama Tesisleri, Karadeniz Gazı ile Doğal Gaz Arz Güvenliği Emin Ellerde

Bakan BAYRAKTAR, doğal gaz arz güvenliği konusunda depoların mevcut kapasitesinin yanı sıra günlük gaz besleme kapasitesinin de önemli olduğuna işaret ederek “Buradaki (Tuz Gölü) deponun gaz besleme kapasitesi bu yıl sonu 80 milyon metreküp olacak. Silivri'de de 80 milyon metreküpü bulacağız. Buna Karadeniz gazının ilk etapta 10 milyon metreküpünü ilave ettiğimizde 170 milyon metreküpü bulursunuz.” dedi.

Bakan BAYRAKTAR, programın sonunda sahada da çalışanları ziyaret ederek,  Türkiye Yüzyılı yolunda ülkemiz için çok önemli bu projeye katkıları ve emekleri için teşekkür ederek, bütün çalışanların bayramını kutladı.

Tarih: 2/5/2024