Doğal Gaz
Doğal Gaz

Doğal Gaz

 

BOTAŞ, 1987 yılında Türkiye’de artan hava kirliliğinin önlenmesi ve Türkiye’nin hızla gelişen ve artan enerji ihtiyacının karşılanması amacı ile doğal gaz ithalatına ve Türkiye içerisinde abonelere, sanayiye, elektrik üreticilerine doğal gaz satışına başlamıştır. Takip eden yıllarda yapılan yoğun çalışmalar ve yatırımlar sayesinde, 2018 yılı itibarıyla BOTAŞ, Türkiye’de 81 ilin tamamına doğal gaz arzı sağlamıştır.

BOTAŞ, doğal gazla ilgili olarak LNG ticareti, boru hattı işletmeciliği ve yapım işleri, depolama faaliyetleri, uluslararası projeler ve LNG/FSRU terminali işletmeciliği faaliyetlerini yürütmektedir.

BOTAŞ, 20.000 kilometreyi aşan doğal gaz boru hattı uzunluğu ile doğal gaz faaliyetlerini  aralıksız sürdürmektedir. 

Rusya Federasyonu - Türkiye Doğal Gaz Ana İletim Hattı
Ülkemize Bulgaristan sınırında Malkoçlar’dan giren, Hamitabat, Ambarlı, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir güzergâhını takip ederek Ankara’ya ulaşan Rusya Federasyonu-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı 845 km uzunluğundadır.

Hattın Trakya Bölgesindeki kısmı 1987’de, geri kalan bölümü ise 1988 yılında işletmeye alınmıştır. Boru hattı üzerinde Kırklareli, Ambarlı ve Eskişehir’de kompresör istasyonları ile Malkoçlar’da ana ölçüm istasyonu bulunmaktadır.

Rusya - Samsun - Ankara Doğal Gaz İletim Hattı (Mavi Akım)
2003 yılında işletmeye alınan, Mavi Akım Projesi’nin Türkiye topraklarındaki kısmı Samsun’dan başlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşmakta, Ahiboz yakınlarında Malkoçlar-Ankara iletim hattı ile birleşmektedir. Ayrıca, Çorum Sungurlu’dan ayrılan bir branşman da Düzce’ye ulaşmaktadır. Boru hattı üzerinde, Çorum kompresör istasyonu ve Durusu ana ölçüm istasyonu bulunmaktadır.

Azerbaycan - Türkiye (Şah Deniz I) Doğal Gaz Boru Hattı
Azerbaycan Şah Deniz I sahasında üretilecek olan doğal gazın Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması amacıyla yapılan Azerbaycan - Türkiye (Şah Deniz I) Doğal Gaz Boru Hattı, 2007 yılında işletmeye alınmıştır. Boru hattı üzerinde Hanak Kompresör İstasyonu ve Türkgözü’nde ana ölçüm istasyonu bulunmaktadır. Azerbaycan Doğal Gaz Boru Hattı, Horasan yakınlarında Doğu Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ile birleşmekte ve birleşen hat vasıtasıyla doğal gaz, yurdumuzun batı bölgelerine taşınmaktadır.

Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı
Bu hat ile başta İran olmak üzere doğudaki kaynaklardan alınacak doğal gazın taşınması amaçlanmıştır. 2001 yılı sonunda işletmeye alınan yaklaşık 1.491 km uzunluğundaki Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinde Doğubayazıt, Erzincan, Sivas ve Mucur’da kompresör istasyonları ve Gürbulak’ta ana ölçüm istasyonu bulunmaktadır.

Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı

Batı Karadeniz Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen milli doğal gazın BOTAŞ ulusal doğal gaz iletim şebekesine aktarılarak kullanıma sunulması amacıyla BOTAŞ tarafından yürütülen Proje, iki kısımdan oluşmaktadır.

1.Kısım: Filyos Doğal Gaz Ölçüm İstasyonu

Projenin birinci kısmı olan gaz kalite ve miktarının ölçümlendiği, Sakarya Gaz Sahasından çıkarılan doğal gazın Zonguldak İli, Çaycuma İlçesi, Filyos Beldesinde BOTAŞ’ın iletim hatlarına bağlantı noktasındaki 50 Milyon Sm3/Gün ve 18 Milyar Sm3/yıl kapasiteli Ölçüm İstasyonu, BOTAŞ tarafından inşa edilmiştir. 15 Kasım 2022 tarihi itibarı ile test ve kabul işlemleri tamamlanarak gaz arzına hazır hale getirilmiş olup sistem devreye alınmıştır. Söz konusu istasyonda gazın BOTAŞ iletim şebekesine girişi öncesinde miktar ve kalitesinin ölçülmesi ile birlikte gazın filtrelenmesi sağlanmaktadır.

2.Kısım: Doğal Gaz Bağlantı Hattı

Projenin ikinci kısmında ise; Batı Karadeniz Gazı Ölçüm İstasyonunun çıkışından başlayarak yaklaşık 36 km uzunluğunda ve 48” çapında yüksek basınçlı çelik doğal gaz boru hattı ve ilgili vana sistemlerini ihtiva eden “Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı Faz-1” inşa edilmiş olup 30 Kasım 2022 tarihi itibarıyla sistem devreye alınmıştır.