Hassas Alanlar
Hassas Alanlar

Hassas Alanlar

 

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesi kapsamında, Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 km güneyinde “Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesi” yürütülmektedir. Proje kapsamında Hirfanlı Barajı'ndan alınan tatlı su ile yer altındaki tuz kütlelerinin çözünmesi sağlanarak, oluşturulan mağaralarda doğal gaz depolanmaktadır. Ortaya çıkan tuzlu su ise boru hatlarıyla taşınarak Tuz Gölü'ne deşarj edilmektedir. Bu sayede yağış miktarının azlığı, açılan kaçak kuyularla yer altı sularının aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi,  bölgede yer alan akarsuların bir kısmının yazın kuruyarak göle ulaşamaması, aşırı buharlaşma gibi etkenler nedeniyle her geçen gün kurumakta olan Tuz Gölü’nün su miktarının artmasına katkı sağlamaktadır. 

Tuz Gölü göçmen bir kuş türü olan flamingoların göç yolu üzerindedir. Göç dönemlerinde flamingolar Tuz Gölü ve çevresinde konaklar, beslenir ve ürerler. Tuz Gölü’nün su seviyesinin artması ile birlikte bölgede oluşan adacıklar flamingoların beslenme ve üremelerini kolaylaştırmakta, ayrıca yumurtalarını sürüngenlerden korumaktadır. Bu sayede flamingoların sayılarının artabilmesi için elverişli bir ortam oluşturulmuş olur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gerçekleştirdiği “Flamingo Popülasyonlarının Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” kapsamında yapılan incelemelerde Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 2016 yılında 9.564 adet, 2017 yılında 11.079 adet,  2018 yılında flamingo yavrusu 12.746 flamingo yavrusu tespit edilmiştir (Kaynak: https://tvk.csb.gov.tr/flamingolar-tuz-golu-nde-korunuyor-haber-231914). 

Tuz Gölü habitatının eşsiz güzelliklerini görsel bir şölen olarak sunan "Fotoğraflarla Tuz Gölü" albümüne https://www.botas.gov.tr/uploads/dosyaYoneticisi/82781-kuslar-ve-tuz-golu-tam.pdf linkinden ulaşılabilir.

Kuruluşumuz Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü olarak kumsallarımıza yumurtlama amacıyla gelen Caretta caretta olarak bilinen kaplumbağaların bu bölgede var olduğu bilinmekte ve bu canlıların yumurtlama ve yavruların yumurtadan çıkma dönemlerinde gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Bu canlıların takibini yapan akademisyen ve doğa koruma birimlerine gerekli yardımlar yapılmaktadır.