Projelerimizde Çevre Etkileri
Projelerimizde Çevre Etkileri

Projelerimizde Çevre Etkileri

 

Kuruluşumuz gerçekleştirmiş olduğu tüm faaliyet ve projelerinde ulusal ve uluslararası mevzuatlara ve diğer şartlara uygun hareket edeceğine dair taahhütlerde bulunmuş olup bu mevzuatlar ve diğer şartların tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Ayrıca bu konularda uzman personel kadrosu ile bütün mevzuat ve diğer şartların güncelliği takip edilerek değişen şartlara anında uyum sağlanmaktadır.

Kuruluşumuz “En Çevreci Kuruluş Olma” hedefi doğrultusunda, sürdürülebilir yaşam için havanın, toprağın, suyun, iklimin, ormanın ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürürken çevre ile ilgili uygulamalarıyla sadece ülkemizde değil dünyada da örnek bir kuruluş olmuştur. BOTAŞ dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden biri olan “Yeşil Dünya” ödüllerinde 4 ödül ile Türkiye’nin gururu olmuş, bu alanda adını tüm dünyaya duyurmuştur. Yürüttüğü başarılı çevre projeleri ile BOTAŞ “Yeşil Dünya Elçisi” unvanını da almaya hak kazanmıştır. 

Çevreyi koruyan ve zenginleştiren BOTAŞ, faaliyet gösterdiği tüm alanlarda ve hayata geçirdiği tüm projelerinde çevreye olan hassasiyetini her seferinde yeniden ortaya koymaktadır. Uluslararası çevre ödüllerinden Yeşil Dünya ve 2020 yılı Yeşil Elma Ödülleri'nde 10 ödül alarak çevre konusunda ülkemizin adını gururla temsil etti.  BOTAŞ ayrıca 2022 yılı Yeşil Elma Ödülleri’nde de 2 altın ödüle layık görülmüştür. Sürdürülebilir çevresel değer yaratma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalarla ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil eden BOTAŞ, 2023 yılında The Green Organisation tarafından düzenlenen Yeşil Dünya Ödülleri’nde 2’si altın 3’ü gümüş olmak üzere toplamda 5 ödül almaya hak kazanmıştır.

BOTAŞ tarafından yürütülen Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesi ile canlanan Tuz Gölü habitatının, bölgedeki hayvan popülasyonuna olumlu etkileri TRT tarafından belgesel haline getirilerek “Tuzdan Kaleler” adıyla yayınlanmıştır.

"En Çevreci Kuruluş Olma” anlayışıyla hareket ederek projelerini çevre dostu bir perspektifte yürüten BOTAŞ, faaliyet gösterdiği her alanda ağaç varlıklarını koruma altına almak üzere çalışmalarını sürdürerek milyonlarca fidanı toprakla buluşturmuştur.

BOTAŞ ve Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, çeşitli bölgelere önemli ağaçlandırma projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda lavanta ve zeytin başta olmak üzere birçok farklı tür fidan, BOTAŞ’ın faaliyet gösterdiği farklı lokasyonlara dikilmiştir. Bu ağaçların bakımı Orman Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle yapılmaktadır.

Saros FSRU Projesi kapsamında yapılan faaliyetlerde her daim çevre bilinci ile hareket edilmiş ve çevresel faydayı artırmak için azami hassasiyet gösterilmiştir. Proje kapsamında inşa edilen kara boru hattı güzergahı orman yangın önleme şeridinden, orman yolu kenarından ve yola yakın yerlerden geçirilerek bölgedeki ağaç varlığı korunmuştur. Proje kapsamında Saros bölgesine 100 bin orman ağacı fidanı ve 100 bin zeytin fidanı dikildi. Saros Körfezi’ne dikilen 100 bin zeytin fidanı ile aynı zamanda bölgede unutulan zeytincilik kültürünün yeniden canlanmasına da katkı sağlandı.Fidan dikimi kapsamında Keşan ilçesinin Sazlıdere köyünün yanı sıra Gökçetepe, Mecidiye, Pınarköy, Yerlisu, Beyköy, Erikli, Yayla ve Danişment köylerine de zeytin fidanları dikildi. Dikilen zeytin fidanları ilk zeytinlerini vererek geleceğe dair bölge için yeni bir umut oldu.

Saros FSRU Projesi kapsamında Proje alanında bulunan deniz çayırları BOTAŞ tarafından taşınmış olup bu taşıma işlemi ülkemizde ilk olarak Kuruluşumuz tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje sahasındaki deniz çayırları (Posidonia oceanica ve Cymodocea nodosa) deniz biyologları ve hidrobiyologlar koordinasyonunda  Dünya’da  ilk defa yeni ve verimli bir yöntemle taşınarak çimlenmeleri sağlanmıştır. Saros Körfezi'nde gerçekleştirien ve BOTAŞ'ın çevre hasssasiyetinin gözler önüne seren deniz çayırlarının taşınma videosuna ulaşmak için tıklayınız.